9 Haziran 2009 Salı

Uçak fobim var a dostlar!!! :SSS



Pek sevgili okurlar, size bu mektubu bulutların üzerinden yazıyorum.Şu anda yukarıda hava pırıl pırıl, ama kimin umurunda? Uçak fobim var ve bu güzellikler beni hiç ilgilendirmiyorrr çünkü, içim kapkara ve tir tir titriyorum. Yerden uzak, Allah’a daha yakınım.Bu yakınlıktan mıdır nedir, insan daha bir mantıklı düşünüyor sanki. Aklımızda olsun, içinizden de olsa bir an bile hayatınızın monotonluğundan yakınmayın! Maazallah yukarıdan duyulur, benim gibi kibarca cezalandırılır ve pişman olursunuz. Ne zaman monotonluktan sıkılıp nankörlük etsem çok usturuplu bir şekilde ağzımızın payı veriliyor. Fakat akıllanmadım ve yine kaşındım, “Off! Nedir yahuu bu monotonluk” dedim. Sen misin bunu diyen, o gün bugündür Ankara – İstanbul arası mekik dokuyorum. Üstelik “Demir uçmaz!” diyerek, uçabileceğine bir türlü inanmak istemediğim demirden bir kütlenin içinde. Ne kadar korktuğumu anlatamam.
Hiç ukala ukala “Korkunun ecele faydası yok”, “Kaderin önüne geçemez sin” ya da “Alınyazında ne yazıyorsa onu yaşarsın” gibi tuhaf cümleler sarfetmeyin, olur mu? Çünkü bunu bilmememin imkanı yok, değil mi? Ne de olsa aynı inançları paylaşıyoruz. Ama elimde değil… Avuçlarım sırılsıklam. Eminim aranızda durumumu anlayacak bir sürü kişi vardır.

Artık yolculuklarım çoğaldı, malum, bir iş kadınıyım. Şöyle çizgili takımlar, yapılmış saçlar, bakımlı tırnaklar, bir kolumda laptop’um, topuklu pabuçlarım ve elbette havalı güneş gözlüklerim…Ankara – İstanbul toplantıları için günü birlik yollardayım. Bir iş kadını modeli için harika bir görüntü ama uçak havalanmaya başlayana kadar. Önce bir güzel soğuk ter döküyorum, nefesim daralıyor, yanımdakine korkumu belli etmemeye çalışmak beni daha fazla terletiyor. Alt tarafı bir saatlik yol ama sanki Sahra çölünü deveyle geçiyorum. Uçak havalandıkça benim havamdan eser kalmıyor. Bu sefer kendimi çok iyi telkin etmiştim sözüm ona. Baktım durumum gene aynı, oyalanmak için tepedeki dolaplar laptop’umu almaya kalktım ama koca laptop elimden kayıp, etekli bir Arap amcanın kucağına düşmesin mi? Utancımdan kıpkırmızı oldum, Arap amca da acıdan tabii… Bekar mıydı, evli miydi, çocuğu var mıydı? Olsa çok iyi olurdu çünkü bu darbeden sonra her şey daha zor olacak galiba!
Ya Allah, bismillah, “ Excuse me sir!” diye diye oturdum yerime. Yerim dediğim de Arap amcanın yanı. Sanıyorum adamcağız beni kendinden uzaklaştırma duası okuyor çünkü okuyup üfleyip etrafa tükürükler saçıyor. Dikkatimi dağıtıyor, bir türlü başlayamıyorum yazıma. ‘Sus artık be adam, özür diledim ya!’
Öte yandan çevredekilerde bir merak, bir merak. Size ne kardeşim? Bu Arap amcayla benim aramda bir mesele, neyin dedikodusunu yapıyorsunuz ki?...

Off! Allah aşkına bilen varsa şu uçak fobisini nasıl yeneceğimi anlatıversin. Hayır, kaptan pilot da bir tuhaf bugün, ne acelesi var anlamadım, sanki her zamankiden hızlı gidiyoruz. Aaa, neler oluyor, imdattt!...
Ömrümden bir 10 yıl gitti az önce sevgili okurlar. Türbülansa girmişiz. Midem ağzımda, bacaklarımı hissetmiyorum, sanırım kalbim de durdu!
Bildiğim bütün Arapça duaları okuduğum halde, her ihtimale karşı Türkçelerini de okudum.Şu meşhur film şeridi dedikleri az önce gördüğüm şey miydi? Geçiverdi de gözlerimin önünden… Çocukluk anılarıma döndüm.Gençliğim, Noyan, oğlum, çiçeklerim, hatta elektrik faturası bile film şeridinin içinde, düşünün ne çok şey sığıyor. Gülmeyin ama mezar taşımı bile gördüm. Üzerinde şöyle yazıyor: “Demir uçmaz demiştim.” Kurtar beni Allah’ım,sana hep yakın olmak istemiştir ama bu kadar yanına sokulunca vazgeçtim, ne olur sağ salim indir beni yere, bütün Ramazanlarda oruç tutacağım, iyi bir kul olacağım, sıkışınca kıvırıp yalan söylemeyeceğim, hatta çocukken manav Salih’ten çaldığım bütün eriklerin parasını fazlasıyla ödeyeceğim. Daha hoşgörülü olacağım, karamsarlığı bırakıp pozitif düşüneceğim, işten kaytarmayacağım, Ankara’ya gittiğimde annemin bütün giysilerini o bana hatırlatmadan ütüleceğim ve avizelerini parlatacağım tek tek, İnan bana. Yeter ki bassın artık şu tutmayan ayaklarım toprağa...

23 yorum:

  1. :))) ahh meralcimm geçen gün bizde annem babam istanbula gelırken annemı bı hafta önceden alıştırmaya çalıştık bişey yok korkma dedik ama nafile..uçağa bınmeden sakinleştirici verdik ama annem de tık yok..yolculuk boyunca ömründe herlade babamın elini o kadar sıkı tutmamıştır uçaktan ınene kadar yapıştı babama.. annem bütün bildiği duaları okuduu..biz bişey yok dedikçee "durun yaa bırakın benii rahatt konuştumayın beniii deyipp bıze parlıyordu":))tabii bizz gülmektenn kopuyoduk o arada:)arada da uçak sallanınca niyeee sallanıyoo bu uçakkk niyee dıyoo..
    nasıl yenılır uçak korkusuna glincee..ilk uçağa bındıgımde cam kenarıydı koltuğum elımde dergı kapattım camıdedim deli miyim ben uçağa bindim allahım inemem de daha napacam dedım.. sonra yavaş yavaşş dısarıya bakmaya çalıştım harika bı görüntüü deyıpp öylee öylee yendım:)ama şunu da dıyeyım akıllı işi değilll uçağa binmekk:))

    YanıtlaSil
  2. Bu güzel ve içten anlatıma karşılık bir bektaşi fıkrası geldi aklıma, yazmadan duramayacağım:Dev dalgalarla boğuşan bir geminin içinde cümle yolcu feryat figan Allah'a dualar ediyor senin gibi.Kimi kurtulursa; "koç kurban edeceğini," kimi "gelirinin çoğunu fakirlere dağıtacağını"kimi;"dargın olduğu herkesle barışacağını oruç tutup ,namaz kılacağını" vaad ediyor.Bektaşi de bir köşeden Allah'a sesleniyor "Allah! Allah! tam kazanacağın zaman bir az daha salla !" diyor.
    İyi ki uçakta yanında arap oturuyormuş,ya bir bektaşi otursaydı????????Sevgilerimle Dilek.

    YanıtlaSil
  3. ben skylife dergisini alır, başlarım çeviri yapmaya, sonrada karşılaştırırım doğru mu yanlış mı diye... çoğu zaman işe yaramıştır... hosteslere bile bakamıyordum çoğu zaman... :(

    aha... biri erik mi dedi... :)))

    YanıtlaSil
  4. burcuuu anneni gözlerimin önüne getiirdimmm bide ikimizi düşünsene yan yanaa:)))yok akıl işi diill canıım dilll:))))

    sufi; :)))) beterin beteri vardırrrr diyosunn:))))

    YanıtlaSil
  5. LA'kwdjrefjrfjrf2rfhrh2rhfcrh2rftjvuj32vhu:)))))))) çeviri takıntısı bende de varrrrr ahahahahahaaha hey allahımmmmm ama bunu takıntılar bölümüne saklamıştımm:)))ne çapkınmışsın ayaklarının yere basamadığı hayata pamukk ipliiyle tutunduğun o annnda bile adam hostes dedi yaa bu nasıl bir çapkınlıktırrr:))) yok ama sen acil durum uçak çıkışları açısından dedin dimii:)) bakmıyorum bile derkennn:)))

    YanıtlaSil
  6. valla ıkı korkak bi arada düşünmesii bilee feciii:))pilotaa sağa çekk inecemm bilee dersnizz:))annemm bass bass bağırıyorr zatenn benii kimsee daha uçağaa bindiremezz dıyee..

    YanıtlaSil
  7. O türbülânsların birini, Antalya İstanbul arası yolculuğumda yaşamıştım bir kez, sanki kamyon kasasında gidiyordum. Çığlık çığlığa telaşlı sesler hiç bitmedi. O gün gerçekten korkunun kokusunu algılamıştım. Hissedilenleri anlayabiliyorum.

    YanıtlaSil
  8. :)) ben bir kere Roma-Paris seferinde yakalanmıştım , 3,5 attım. Benim uçak serüvenlerim şöle.
    1- Kesinlikle uzun mesafeli uçuşlar benim gibi insanlara göre değil
    2- Aktarmalı uçuşlar cısss uzak durmak lazım. Bikaç yıl önce Brezilyaya gitmiştim, aman yarabbim 10 saat İspanyada aktarma, sigara içicen 3 m2 yerde 50 kişi. Uç uç bitmiyor, kanser olmak işten değil. Bi de geçen yaz Ufa ya gittim. Gene Moskovada 8 saat aktarma, en güzel yani havaalanındaki hatunlara bakıyodum. İşin en ilginç yanı, Türkiyede kaplan gibi üstüme atılan hatun Moskovada "bak bak burda serbest sana" dedi. Nası yanii? Boynummm koptu dostlar hangi yöne bakiiiiiim hepsi aynı tornadan çıkmışlar.
    3-Bizim THY uçuşlarında , allahım yarabbim 1 kere düzgün bi İngilizce anons yapın dimi, rezalet. Bi kerecik işte, Pragdan dönerken, bi anons, alla alla ne güzel bi İngilizce bu. İnerken anonsu yapan kimdi dedim. Hostesin biri şaşırdı, tırstı biraz, hanfendi sizi tebrik ederim, tane tane ne güzel anons yaptınız.
    4- Oturun tripleri seyredin allaşkına, ıssız adamlar ıssız kızlar, offf erişilmez insanlar, yahu aynı tenekeye biniyoruz işte ne var.
    5- Kahvaltı verilir, önce bi dudak büken tipler vardır " öğkk uçakta yemek yemek miiiii, sonra bi bakarsınız kıyısından köşesinden kemirirler.
    6- Şu badem bıyıklılara tilt oluyorum. Ya ben ülker ürünü tüketmek zorundamıyım? raflarda ülker, ucakta ülker , nassııı tilt oluyotum nassııı.
    7- Kısa uçuşlarda laptop, ipod bilmemne açanlara da tilt oluyorum mesela, ya yat uyu, sohbet et bi insan tanı , bi lisan bi insan (olmadı ama) . Nedir ya 50 dakika İzmir İstanbul. Kalktin, uyarılar bitti, e zaten gitti 15 dakika, e bilgisayarı açmak nerden baksan bi 5 dakka etti 20 dakika. Tam dökümanı açıyosun, hoopp inişe geçiyoruz kapatınız, e kapanması da bi 5 dakka, nedir yani.
    8- En çok ama en çok görgüsüz insanlar deli ediyor beni. Ukala ukala hostese kur yapanlar, yeryüzünde bi erkek sen kaldın dimi. Ya otur zevk al zerafetten güzellikten, sanattan dimi (God's creation-ladies in uniforms).
    9- Uçak indi hooopp kemerler açılıp hemen zıplarlar,cep telefonu vs amcam CEO ya.
    10- Bir de tabii bunlara ek olarak 3-5 kişilik erkek gruplar, toplantıya gidenler vardır. Ellerine alırlar kadehleri 2 si ayaktadır, bağıra çağıra ilgi çekmeye çalışıp yan gözle de hatunları keseler. Haaa evet, çok cekicisin, zirzop.

    gece gece gene sinir bastı,gitmiyorum ben hiçbi yere, şu tekneciyi arayım da naaptı benim botumu, balığa gidicem, gidemiyom . Hemen bi stres atmam lazım.

    YanıtlaSil
  9. “Demir uçmaz demiştim.” hahahah
    herzamanki gibiçok güzel yazı ve sanırım bu da eski bir yazı nerden mi anladım uçaktayken gözlerinin önünden geçen film şeridinde saydıklarından :)))
    uykusuz un da yorumu bi blog yazısı olabilirmiş:))

    YanıtlaSil
  10. Meral hanım bu yazınızı okuyunca anılarım depreşti vallahi :) Ben yapım itibari ile sakin bir insanımdır. Ne uçmaktan korkarım, ne deniz tutar çok şükür. Ama gelin görün ki bu özelliğim aile fertlerim arasında bir bende mevcutmuş. Bir keresinde ailecek uçağa bindiğimizde farkettim bunu. Uçağın kalkış anına kadar herşey çok normaldi. Hepimiz şakalar yapıp gülüyorduk. Ben de "aile ile seyahat etmek ne keyifli şeymiş yahu" diye geçiriyordum aklımdan. Meğerse gerginliklerini gizlemek için yapıyorlarmış ben ne bileyim :) Uçağın kalkışa geçmesiyle annem transa geçmiş gibi dualar okumaya, kız kardeşim "Anneciiim" diye sızlamaya başladı. Her zaman konuşkan olan babam ise taş kesmiş bir vaziyette koltuğunun kenarlarını kıracakmış gibi sıkı sıkı kavramıştı. :) Bir taraftan korkarlarken bir taraftan da ben niye korkmuyorum diye bana kızıyorlardı. Gülmekten gözlerim yaşarmıştı :) Sağolun bu güzel yazınız için. Uçmaktan da korkmayın. İstanbul'da trafiğe çıkmak uçağa binmekten daha riskli ne de olsa ;)

    YanıtlaSil
  11. Meralcim ben buyuk turbulansa filan yakalanmadim bugune kadar cok sukur, o yuzden oyle bi durumda nolur bilemem...ama simdilik, ucak yolculuklarini pek sevdigimi soyleyebilirim! Karayolu beni cok tutar, muhtemelen o yuzden tercihim havayolu..

    Gecen aylarda Ist-Amsterdam seferi sirasinda dusen THY ucagi vardi ya, ondan 1 gun once ayni seferle Istanbul-Amsterdam ucmustum ben...Olayi duyunca Allahim cok sukur dedim ama, yine de bir korku gelmedi simdilik...(olucagi varsa olur salakligi?!) :)

    Bi de demissin ya cozum var mi a dostlar, arkadaslardan bildigim cesitli "ucak-fobia yenme" hikayelerinde, ucaga zil zurna sarhos binip mis gibi uctum diyenler var mesela...Ama en guzeli, cok korkan bi arkadasim, bi gun kendisinden cok daha fazla korkan, resmen ucuslarda panik atak geciren biriyle ucuyo, ona bakip Allahim ben de boyle mi gorunuyorum disardan, yok yahu o kadar korkacak bir sey filan gibi seyler dusunuyo ve artik korkmuyo :) (beterin beterini gozlemleyerek iyilesme formulu!)

    Operim..

    YanıtlaSil
  12. DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN SENİ ÇOKKKKKKKKKK SEVİYORUZ HEM DE ÇOKKKK...
    KOMİK VE AKILLI VE YİNE KOMİK ÖZELLİKLE SEVGİ DOLU VE YİNE KOMİK İYİ KALPLİ İNSANNNN İYİKİ DOĞMUŞSUNNN

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Evet DBP'ye katılıyorum, ben de seni çok seviyorum, hayatıma renk getirdin, minnetarım. İyi ki doğdun Meral,

    not: Uykusuz ciddi mesaj da yazabilir, peeh

    YanıtlaSil
  15. hahahahahha...cidden süpermişşş...
    uykusuz sen bu yorumları kendi blogunda yayınlasan...post olur bunlardan cidden...ziyan oluyor burdaaa....yazıyı mı okuyacağız senin yorumları mı yahuu...

    YanıtlaSil
  16. dbp ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BENDE SENİ ÇOOKK SEVİYORUM HEPPP SEVDİMM:))))))))))))))uçmaz dedimmm mantık dışıı canımm cıx cıxxxxx:)))

    eliza: acil toplantı çağrıları olmadığı zamanki seyahatlerimde durumum şu oluyor...bir elde uyku ilacı bir elde whisky ne uçaağı daha hava alanında başlıyorum sirtakiyee:))) herşeyi deniyorumm..herşeyi kabullenmek için çaba sarfediyorum ama ölümü noooooo...kuzenimle uyuduğum bir gece zırrt diye uyanmışım kızı dürttümm kakk kakk kız diyee..ayy nooldu bee dedii...kız melekkkk bende ölücem ya bigünnn ,,ayyyy nasıl dayanıcaksın bu acıya nasıllllll???....:))))))))))) yataktan düştük beraberrr:)))) o kadar seviyoki kadın kendini kıyamıyoo:)) hey allamm:))

    mit: sen anlatırken kendi ailem geldi aklıma durum bire bir:))) asıl yine aynı kuzenimle bir uçak seyahatim varkiiiii...2 bölümmmmmdee

    uykusuzzzz:)) bu yorumu blogunda yazsaydınn bu resmen bir konuuu olmuş yorum değilll:))) ne diyim sana ben:))

    YanıtlaSil
  17. hayal bemol yaşatmasında:)))

    YanıtlaSil
  18. allah aşkınıza yaa 40 satırdan oluşan bir posta 30 satır yorum nasıl yapılır, nasıl nasıl...

    şuna bak, anam yorum okumaktan postu unuttum...

    YanıtlaSil
  19. Doğumgününüz kutlu olsun bu arada :) Sevdiklerinizle ve oğlunuzla birlikte nice mutlu, sağlıklı senelere...

    YanıtlaSil
  20. @yesari, oku işte, gülelim hep beraber. Ben yorum yazmada daha becerikliyim, aklıma gelmiyor böyle konular.
    Aslında geçen gün düşündüm, acaba rahatsız yada KBKEA (kendi b.kuyla kavga eden adam) adlı bir ekstra blog açsammı diye.

    YanıtlaSil
  21. Okurken çok keyif aldım sanki kendimi gördüm:)Teşekkürler bu güzel yazı için,Meral.Bende yere indiğimde sanki yeniden doğmuş gibi oluyorum.O sus pus,kumrucuk kuşu gibi, ya düşersek diye düşünen insan gidiyor,pür neşe bir insan geliyor tekerlekler yere değince.Herşey denedim sayılır korkuyo yenmek için sankinleştiriciler dahil.Bir çok insanın(hostesler dahil)alkol önermesine rağmen hadi canım koca sankınleştiriciler birşey yapmıyo bana deyip,bir onu denememişdim ama bir kadeh şarap binmeden, bindikten sonra tekrar bir kadeh (yada bir kadeh şampanya daha etkili)daha sonra gelsin bir saatlik uçuş.Hoooppp, yerdesin anlamıyosun bile:))

    YanıtlaSil
  22. Agzina saglik...Cok hos bir anlatim ,cok bir ani.
    sEVGIYLE KALIN...

    YanıtlaSil
  23. aerofobi igrenç bir rahatsızlık fakat dr yardımı ile yenilebilen bir rahtsızlık ALLAH kimsenin başına vermesin ben yüzde yetmiş yendim umarım sizde yenersiniz. byesss

    YanıtlaSil